Gayrimenkuller için yapılan kira sözleşmeleri 2011 yılından itibaren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na alınmıştır. Bu nedenle kira sözleşmeleri artık çok daha önemli bir hale gelmiştir.
Kira sözleşmesi nedir?
İlk olarak kira sözleşmesinin ne olduğuna değinelim. Türk Borçlar Kanunu Madde 299’a göre kira sözleşmesi şu şekilde tanımlanmaktadır: “Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”
Görüldüğü gibi aslında kira sözleşmesi oldukça basit bir sözleşmedir. Fakat bazı durumlarda kiracı ve ev sahibi arasında bazı problemler çıkabilmektedir. Bu problemlerin minimum seviyeye indirilebilmesi ve tarafların şartlarını açık bir şekilde belli edebilmeleri için kira sözleşmesi yapmak çok önemlidir.
Kiracı ve ev sahibi arasındaki bu anlaşmazlıklar nedeniyle artık gayrimenkul kira sözleşmesi daha net maddelerle hazırlanmak zorundadır. Bunun aslında güzel bir düzenleme olduğunu söyleyebiliriz. Böylece bu problemler minimuma indirilmiştir.
Kira artışı neye göre yapılır?
Yargıtay kararına göre kira artışı için de bazı maddeler bulunmaktadır. Kira artışı yapılırken mal sahibinin kira yılında üretici fiyat endeksinin artış oranının üzerinde artış yapması mümkün değildir. Yani mal sahipleri kendi isteklerine göre istedikleri miktarda zam yapamamaktadır.
Kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gerekenler
Kira sözleşmesi hazırlamak ve imzalamak çok önemlidir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çok fazla durum vardır. Öncelikle eğer kiracıysanız ve sözleşmeyi mal sahibi hazırladıysa detaylarını çok dikkatli bir şekilde okumalı ve yasa dışı bir durum olup olmadığını da mutlaka kontrol etmelisiniz. Tabii burada sözleşmede belirtilen adresin, kiraladığınız yer olup olmadığını da kontrol etmeniz gerekmektedir. Özellikle bina numarası ve daire numarasının doğru olması çok önemlidir.
Kira artış bedelinin gayrimenkul kira sözleşmesinde olması da çok önemlidir. Eğer bunlar belirtildiyse mutlaka ne zaman zam yapılacağı gibi bilgileri dikkatlice takip edin. Zamanından önce yapılan kira artışlarına daha sonra itiraz etme hakkınız olacaktır. Ancak bunun için sözleşmeyi dikkatli bir şekilde okumanız çok önemlidir.
Sözleşmede tarafların adı soyadı ve T.C. kimlik numaralarının mutlaka bulunması gerekmektedir. Bunların da doğruluğunu teyit etmeniz gerekir. Ayrıca yapılan sözleşmede tarafların her ikisinin de bulunması hatta mümkünse kefillerin de bulunması gerekmektedir. Kira sözleşmeleri imzalanırken eğer birden fazla sayfa varsa her sayfanın imzalanması da çok önemli bir detaydır.
Eğer depozito verecekseniz, neden verdiğinizi ve hangi durumlarda geri alacağınızın da sözleşmede bulunması gerekmektedir. Girişte söz ettiğimiz kiracı ve gayrimenkul sahibi arasında çıkan sorunların neredeyse tamamı bu durumdan kaynaklanmaktadır.
Son olarak kiralanan gayrimenkulün içerisinde eşya varsa, hangi eşyalarla kiralandığının da gayrimenkul kira sözleşmesinde yer alması gerekmektedir. Sorunların diğer kısmı da bu durumdan kaynaklanarak çıkmaktadır ve dikkat edilmesi gerekmektedir.
0 Comment