Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın kuruluşu için onay verdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın kuruluşu için onay verdi. Takvim gazetesinde yer alan habere göre, Türkiye’de katılım bankası olarak hayata geçecek olan Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’nin yakın zamanda şubeleşmeye başlaması planlanıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Emlak Bankası ile sektöre ve gayrimenkul ile alakalı işlere destek olmak adına ithal malların burada üretilmesini sağlamak adına hızlı bir kuruluş süreci işletiyoruz.” şeklinde konuşmuştu. Böylece gayrimenkul sektörüne de Türkiye Emlak Katılım Bankası’nın destek olması bekleniyor.
Resmi Gazete’de yer alan karar şöyle:
Kurulun 26.02.2019 tarihli toplantısında, 26.02.2019 tarih ve 43890421-101.01.01-E.3768 sayılı yazı ve ekleri incelenmiştir.
5411 sayılı Bankacılık Kanununun 10 uncu maddesi ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmeliğin 7’nci maddesi kapsamında yapılan değerlendirme neticesinde, Türkiye Emlak Katılım Bankası A.Ş.’ye faaliyet izni verilmesine karar verilmiştir.
ATATÜRK’ÜN VERDİĞİ TALİMAT İLE KURULDU
Emlak Bankası, 3 Haziran 1926 tarihinde Atatürk’ün talimatı doğrultusunda 20 milyon lira sermaye ile kuruldu. 1953’te ödenmiş sermayesi 300 milyon liraya çıkarılan banka, AnkaraYenimahalle, Ankara-Telsizler, İstanbul-Levent, İstanbul-Koşuyolu İstanbul-Emekli Subay Evleri, İstanbul-Ataköy,İzmir-Denizbostanlısı, Edirne-Mimar Sinan, Eskişehir-Yunuskent, Urfa, Çankırı ve Diyarbakır konutları projelerine imza attı.
Banka bu dönemde kendi inşaatlarının yanı sıra, Ankara Türk Ocakları Merkez Binası, Merkez Bankası Binası, Ankara Devlet Opera ve Balesi, Milli Savunma Bakanlığı Konutları, TRT Sitesi, Devlet Mahalleleri, TBMM Lojmanlarını da inşa etti. Faaliyet gösterdiği son yıllarda ise İstanbul-Ataköy, Ataşehir, Bahçeşehir, Mimaroba, Sinanoba, Ankara-Bilkent, Elvankent, Konutkent, İzmir-Gaziemir, Mavişehir gibi projeleri hayata geçiren banka, konut, dış ticaret ve denizcilik sektörlerinde uzmanlaştı.
Fakat 3 Temmuz 2001 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Emlak Bankası’nın bankacılık yapma yetkisi sona erdirildi ve tasfiye kapsamına alındı.
0 Comment