Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karar’da yeni düzenlemeler yapıldı. Değişiklik yapılan tebliğ Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre, gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedeli dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak.
Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni tebliğ ile döviz cinsinden ve dövize endeksli sözleşmelerin TL’ye çevrilmesindeki esasları içeren 8’inci maddesi değişti.
Sabah Gazetesi’nde yer alan habere göre, yeni tebliğ kapsamında; Türkiye’de yerleşik kişiler kendi aralarında akdedecekleri; konusu yurt içinde yer alan gayrimenkuller olan, konut ve çatılı iş yeri dahil gayrimenkul satış ve kiralama sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramayacak.
Türk vatandaşı olmayana istisna
Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında bağı olmayan Türkiye’de yerleşik kişiler veya Türkiye’de ve yurt dışında yerleşik kişiler; alıcı veya kiracı olarak taraf oldukları gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırabilecek.
Oteller döviz cinsinden kiralanabilecek
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belgeli konaklama tesisleri tescil edilmiş tesislerin işletilmesi amacıyla kiralanmasıyla ilgili gayrimenkul kiralama sözleşmelerinde, sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükleri döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.
Gümrüksüz satış mağazalarına döviz izni
Yeni tebliğ kapsamında gümrüksüz satış mağazalarının kiralanmasına ilişkin gayrimenkul kiralama sözleşmeleri, sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükler de döviz cinsinden veya dövize endeksli kararlaştırılabilecek.
Kamu kurum ve kuruluşlarının veya Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin taraf olduğu gayrimenkul satış ve gayrimenkul kiralama dışında kalan sözleşmelerde, sözleşme bedeli ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülükler de döviz üzerinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılabilecek.
Anlaşmazlık halinde 2 Ocak 2018 kuru esas alınacak
Döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştırılması mümkün olmayan sözleşmelerde yer alan bedeller taraflarca Türk Lirası yeniden belirlenirken mutabakata varılamazsa; 2 Ocak 2018 tarihinden önce akdedilen sözleşmelerdeki Döviz bedelinin TL’ye çevrilmesinde, 2 Ocak’taki Merkez Bankası efektif satış kuru geçerli olacak. Eğer taraflar anlaşırsa, farklı bedeller üzerinden de TL’ye geçiş yapabilecekler. Yeni belirlenen bedeller, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışa göre güncellenecek.
Kira bedelinde TÜFE esas alınacak
Düzenlemenin 8’inci maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce akdedilen konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde döviz veya dövize endeksli olarak belirlenen bedeller iki yıllık süre için Türk lirası olarak kabul edilecek. Ancak, Türk lirası olarak belirlemenin yapıldığı kira yılının sonundan itibaren bir yıl geçerli olmak üzere; Türk lirası olarak belirlenecek kira bedelinde mutabakata varılamazsa, belirleme tarihinden belirlemenin yapıldığı kira yılının sonuna kadar TÜİK’in her ay için belirlediği (TÜFE) aylık değişim oranları esas alınacak.
Bir sonraki kira yılı Türk lirası bedeli belirlenirken taraflarca mutabakat sağlanamaması durumunda ise önceki kira yılında geçerli olan kira bedelinin (TÜFE) aylık değişim oranları esas alınıp, iki yıl geçerli olacak.
0 Comment