İmarlı imarsız arsa arasındaki fark nedir?
Belediyenin imar uygulaması alanına giren toprak parçasına arsa deniyor. Arsalar, yapılaşmaya müsait alan olma özelliğine sahip oluyor.
Arsalar kullanım alanlarına göre ; konut alanı, ticaret alanı, ticaret ve konut, turizm ve ticaret, turizm+ticaret+konut gibi kategorilere ayrılıyor.
İmar durumu, imar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini gösteriyor. Bu da demek oluyor ki imar durumu bir arsanın yapılanma koşulları; boyutları ve sınırları olarak karşımıza çıkıyor. Peki, imarlı imarsız arsa nedir?
İmarlı arsa;
Üzerine yapı yapılmasına izin verilen arsa türü olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkulün imar belgesi taşınmaz üzerinde kaç katlı yapılcağının yasal olarak göstergesi oluyor. Arsanın imar durumunu öğrenmek için bağlı olduğu belediyenin yetkili birimlerine başvuru yapmanız yeterli oluyor.
İmarsız arsa;
İmar hukuku gereğince “İmarsız arsa” üzerinde betonarme binalar yapılamıyor. Arazi, ancak ilgili belediyenin imar müdürlüğü tarafından imar uygulaması alanına dahil edilirse arazi, arsa niteliği kazanıyor.
İmar durumu ne işe yarar?
* Belli bir arsada yapılması istenen yapının imar planlarında alacağı şekli ve ne amaçla kullanılabileceğini,
* Söz konusu arsanın yapılanma koşullarını,
* Teknik şartlarının ne olması gerektiğini,
* Arsa üzerine kaç katlı bir bina yapılması gerektiğini,
* Yapının taban oturumunu,
* Toplam kapalı alanı kaç metrekare olacağını,
* Bahçe mesafelerini,
* Ön ve yan boşlukları,
* Tüm yapılanma koşullarını gösterir.
0 Comment